Chocolade-notenbrood met komkommer

Chocolade-notenbrood met komkommer

In de wintermaanden heb ik ‘s avonds stiekem toch wat meer behoefte aan wat lekkers bij de koffie. In het verleden maakte ik al eens een chocoladebrood met courgette. Dat paste prima bij de koffie ‘s avonds. En met dat in gedachte heb ik het chocolade-notenbrood met komkommer bedacht.

 

Chocolade-notenbrood met komkommer

Komkommer

Inderdaad komkommer, je leest het goed.  Het werd komkommer, omdat ik uiteindelijk toch geen courgette meer in huis bleek te hebben. Voor de rest lekker wat noten en cranberries en dat is een heerlijk chocolade-notenbrood met komkommer geworden. Niet al te zoet, precies goed.

Niet al te zwaar op de maag en toch een bewustere keuze dan een lekkere gevulde koek, waar overigens op z’n tijd ook helemaal niets mis mee is.

In plakken met een bakpapiertje ertussen, kun je het ook nog eens prima invriezen. Heb je altijd iets lekkers op voorraad.

Een plak van dit chocolade-notenbrood met komkommer is ook prima als ontbijt of tussendoortje te gebruiken.

 

 

Wat heb je nodig voor 12 plakken?

  • 140 gr speltmeel
  • 2 flinke el cacaopoeder
  • 2 tl baking soda
  • 30 gr kokosrasp
  • snuf himalayazout
  • 2 eieren
  • 70 ml geitenyoghurt
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el palmsuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • 1 komkommer (geraspt)
  • handje walnoten, handje amandelen, handje gedroogde cranberries
  • beetje kokossnippers voor de topping

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een cakeblik van 30 cm met een vochtig bakpapiertje.
  • Meng in 1 kom: speltmeel, cacaopoeder, baking soda, kokosrasp en zout door elkaar.
  • Klop in beslagkom ei los met yoghurt. Voeg vervolgens de palmsuiker en zonnebloemolie toe.
  • Voeg droge ingrediënten toe aan het ei-yoghurt mengsel en roer goed door. Spatel de geraspte komkommer er doorheen. En vervolgens de noten en cranberries.
  • Stort het mengsel in het cakeblik en verdeel er wat kokossnippers overheen.
  • Bak af in het midden van de oven voor een uurtje. Het brood is goed als een satéprikker er relatief schoon uit komt.

 

Je kunt natuurlijk ook iets anders lekkers bij de koffie serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van: Spelttaart met zomerfruit.

 

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.