Havermoutquiche met sperziebonen en rivierkreeftjes

Havermoutquiche met sperziebonen en rivierkreeftjes

In 2015 ontwikkelde ik deze havermoutquiche met sperziebonen en rivierkreeftjes. Aanleiding voor deze havermoutquiche was de maandelijkse rubriek Wat eten we vandaag met Esther bij Hotel Christoffel. Omdat het niet een van de eenvoudigste recepten is, moet de smaak goed zijn. Immers je gaat niet iets maken dat qua smaak niet meer oplevert dan een “mwah, gaat wel”.

Variaties

Onderstaand recept kun je qua smaak nog wat verstevigen door er bijvoorbeeld uitgebakken chorizo aan toe te voegen in plaats van de rivierkreeftjes. Of de grana padano te vervangen voor een pittiger kaasje. Jij bent de chef, dus jij bepaalt!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Voor de bodem: havermoutquiche met sperziebonen en rivierkreeftjes
  • 160 gram havermout
  • 50 ml olijfolie
  • 1,5 ei
  • snuf zout
  • snuf tijm
  • springvorm van 18 cm

 

Voor de vulling

  • 400 gram sperziebonen (gehalveerd en beetgaar gekookt)
  • 100 gram wortel (klein gesneden en beetgaar gekookt)
  • 3 bosuitjes (fijngesneden)
  • 100 gram rivierkreeftjes
  • 1,5 ei
  • 50 ml kookroom
  • 50 gram grana padano
  • 1 el olijfolie
  • zout en (chili)peper naar smaak

Hoe ga je het doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Kluts 3 eieren en breng op smaak met zout en peper.
  • Daarna meng je voor de bodem de havermout, olijfolie, de helft van de geklutste eieren met een flinke snuf zout en een snuf tijm tot een kleverige massa. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Vet de springvorm goed in. Let op dit is belangrijk, zodat de quiche straks niet afbrokkelt.
  • Maak je (schone) aanrechtblad vochtig en leg de deegmassa daarop. Rol voorzichtig uit met een natte deegroller. Het deeg zal wat brokkelen, dat geeft niet. Spatel voorzichtig de dunne deeglaag van het aanrecht en beleg de springvorm. Als er gaten in vallen is dat niet erg, druk deze voorzichtig aan met je vochtige vingers. Zet de vorm even aan de kant.
  • Voor de vulling verhit je 1 el olijfolie in een wok. Fruit de fijngesneden bosuitjes voor 2 minuten.
  • Voeg de beetgare sperziebonen en wortel toe en warm goed door. Voeg de rivierkreeftjes toe en verwarm nog 1 minuut.
  • Meng ondertussen het restant van de geklutste eieren met de kookroom.
  • Zet het hittebron uit en roer het eimengsel door de sperziebonen, wortel en rivierkreeftjes.
  • Giet dit mengsel nu in de ingevette springvorm.
  • Strooi vervolgens de grana padano over de quiche en bak deze af in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.

Belangrijk: voor het verwijderen van de rand van de springvorm, eerst voorzichtig met een (pannenkoek)mes de quiche losmaken van de rand. Hoe beter de rand ingevet is, hoe makkelijker dit gaat. Als het iets gaat brokkelen is dat niet erg. Dat hoort bij de structuur van de havermoutquiche. Wil je een minder brokkelige structuur, dan zou je de havermout kunnen vervangen door havermeel.

Serveertip:         Serveer met een frisse groene salade.

Tip:

Volg jij mij al op Facebook of op Instagram?  Zo hoef je niets meer te missen!

Tip 2:

Maak jij een van mijn recepten, laat dit dan zien op Social media! gebruik de #inestherskeuken en ik kan ‘m dan terugvinden. Doen hoor! Dat vind ik superleuk namelijk!

 

 

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.