Muffins, met lekker veel wortel, noten en chocolade drizzle.

Muffins, met lekker veel wortel, noten en chocolade drizzle.

Muffins, met lekker veel wortel, noten en chocolade drizzle

Na het persen van winterwortels voor een sapje, bijvoorbeeld voor de detox juice, heb ik een hoop pulp van wortel over. Daarmee kun je de Worteltjestaart afgetopt met chocola mee maken, maar dit keer wilde ik wat anders. De muffins zijn wel gebaseerd op de Worteltjestaart, maar zo zijn het kleinere porties en kun je overgebleven muffins makkelijk invriezen.

Wortel weetje

Wist je trouwens dat de oranje wortel nog maar zo’n 400 jaar oud is? Twee boeren uit Hoorn hebben een lokale gele wortel gekruist met een Afrikaanse rode wortel. En hier is de bekende oranje wortel uit voortgekomen.

Dit heb je nodig voor 9 muffins:

  • 225 gr winterwortelpulp (of geraspte winterwortel)
  • 105 ml kokosolie
  • 150 gr palmsuiker
  • 1,5 ei
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 75 gr rozijnen
  • 25 gr pecannoten
  • 38 gr ongezouten walnoten
  • 0,5 tl baking soda
  • 1 mespunt kaneel
  • 0,5 tl gemberpoeder (djahé)
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 135 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 el cacao
  • snufje zout
  • 50 gr witte chocolade

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Als je wortelpulp hebt sla je deze stap over > Maak de winterpeen schoon en rasp fijn.
  • Doe de olie, suiker en eieren in een grote beslagkom en klop luchtig met een mixer.
  • Spatel eerst de peen, rozijnen en alle noten erdoor en dan de bakpoeder, specerijen.
  • Zeef het bakmeel en de cacao erboven, voeg het zout toe en spatel alles goed door elkaar.
  • Vet eventueel de muffinvorm in. Als je een siliconenvorm gebruikt hoeft dit niet, tenzij je ‘m voor het eerst gebruikt.
  • Schep het beslag in de muffinvorm.
  • Bak de muffins in ca. 30-40 minuten in het midden van de oven gaar. Het is gaar als de satéprikker er relatief droog uit komt.
  • Laat 1 uur op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Smelt de chocolade al roerend au bain-marie of in de magnetron.
  • Drizzle de gesmolten chocolade over de muffins.
  • Laat de chocolade een halfuurtje stollen in de koelkast.
Tip:

Volg jij mij al op Facebook of op Instagram? Zo hoef je niets meer te missen!

Tip 2:

Maak jij een van mijn recepten, laat dit dan zien op Social media! gebruik de #inestherskeuken en ik kan ‘m dan terugvinden. Doen hoor! Dat vind ik superleuk namelijk!

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.