Osawacake, een voedzaam (en plantaardig) tussendoortje!

Osawacake, een voedzaam (en plantaardig) tussendoortje!

Laatst aten we Lodeh bij onze buurvrouw. Een heerlijk vegetarisch Indonesisch recept (misschien ontfutsel ik haar het recept nog wel eens) dat ze serveerde met zilvervliesrijst. Standaard mag er een bakje mee voor thuis in de vriezer. Heerlijk. Maar als er iets is waar ik persoonlijk van gruwel dan is het gekookte rijst uit de vriezer weer opwarmen. Dat vind ik gewoon niet lekker, heel persoonlijk denk ik..

Osawacake

Maar weggooien doen we niet, dat is zonde en ik herinnerde me dat ik een aantal jaren geleden eens een Osawacake had gemaakt, naar een recept van Rens Kroes.  Het leek me dus een goed idee om een gedeelte van de zilvervliesrijst te gebruiken voor een eigen variant van de Osawacake. Een super voedzaam en bewuster tussendoortje in plaats van de voorverpakte fruitbars o.i.d.. En handig ook, je kunt ze per plak invriezen, zo heb je altijd een heerlijk tussendoortje op voorraad. (En ja, zo vind ik het dan wel weer lekker, rare muts ben ik he?)

Voorwerk

Hieronder vind je het recept, ik ga er hierbij wel vanuit dat je alvast wat voorwerk hebt gedaan; denk aan rijst koken en winterpeen raspen. Ik heb dat even aangeduid met een * bij de ingrediëntenlijst.

Wat heb je nodig voor 12 plakken?

  • 200 gram gekookte zilvervliesrijst *
  • 75 g rozijnen (geweld in heet water) *
  • 75 gram gedroogde abrikozen (fijngesneden, geweld in heet water) *
  • 2 el kokosolie om in te vetten
  • 100 gram havermout
  • 100 g roggemeel
  • 160 gram gemengde ongezouten noten
  • 2  geraspte winterpenen *
  • 100 ml avagesiroop
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • snufje nootmuskaat
  • 1 tl vanillearoma
  • 8 el geroosterd sesamzaad * (ook geroosterd al te koop bij bijvoorbeeld de Toko.)

 Hoe ga je het maken?

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Vet een cakeblik in met kokosolie.  Strooi driekwart van het geroosterde sesamzaad uit over het cakeblik, zodat alle kanten van het cakeblik volledig zijn bedekt met het sesamzaad.
  • Meng in een grote beslagkom de gekookte rijst met de havermout en roggemeel goed door elkaar. Voeg de agavesiroop, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat en vanillearoma toe en roer nogmaals goed door. Voeg als laatst de geraspte winterpeen, de noten en gewelde rozijnen en abrikozen toe en roer nog even door.  Let er op dat het meel goed is opgenomen door het mengsel. Je denkt nu misschien, dit komt nooit goed, maar geloof mij. Het wordt super lekker!
  • Schep alles in het cakeblik en druk goed aan. Strooi daarna het laatste sesamzaad over de cake uit en bak de cake in een uurtje gaar. Laat de cake goed afkoelen alvorens je deze uit de vorm haalt, anders verbrokkelt deze. Het is een upside-down-cake dus je moet het cakeblik omdraaien en de cake met de onderkant (die  met een laag sesamzaad bedekt is) naar boven serveren.

 

osawacake

Wil je nou een ander lekker tussendoortje? Kijk dan eens even hier tussen, er zit vast iets van je gading bij!

Tip:

Volg jij mij al op Facebook of op Instagram?  Zo hoef je niets meer te missen!

Tip 2:

Maak jij een van mijn recepten, laat dit dan zien op Social media! gebruik de #inestherskeuken en ik kan ‘m dan terugvinden. Doen hoor! Dat vind ik superleuk namelijk!

 

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.