Rabarber Cheesecake

Rabarber Cheesecake

Rabarber cheesecake

Mijn buurvrouw heeft een volkstuin en zo nu en dan schuift ze me wat heerlijke verse groente of fruit toe. Nu kreeg ik bijna 2 kg rabarber van haar. Nou dan word ik heel blij hoor! Zo maakte ik al het rabarberbrood en nu had ik waanzinnig zin in een rabarber cheesecake. Nu wordt cheesecake vaak gemaakt met mascarpone of andere volle roomkazen. Daar had ik helemaal geen trek in, gewoon lekker en bewust genieten. Ik maakte voor jullie een ‘light’ variant, zodat je zonder schuldgevoel van een lekker stuk kunt genieten.

Rabarber cheesecake

En je weet het: rabarber is een groente, dus feitelijk ben je best goed bezig.

Wat heb je nodig voor een 18 cm springvorm?

Voor de bodem:

  • 7 grote eetlepels havermout
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • 15 ml vanille extract
  • 1 theelepel koekkruiden

Voor de rabarbercurd

  • 300 gram rabarber in kleine stukjes gesneden
  • 4 eetlepels palmsuiker
  • 1,5 eetlepel Slimpie bosvruchtenlimonadesiroop (of grenadine)
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 eetlepel kokosolie

Voor de cheese laag

  • 150 gram Philadelphia roomkaas light
  • 300 gram Griekse Yoghurt 0% vet
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren

Wat ga je doen?

  • Allereerst verwarm je de oven voor op 150 graden. Vervolgens beginnen we met de bodem! Bekleed de bodem van de springvorm met een bakpapiertje en vet de randen goed in. Smelt daarna de kokosolie en honing in een pannetje. Zodra dit goed met elkaar gemengd is, zet je het vuur uit en roer je de havermout, vanille extract en koekkruiden er door heen. Stort het vervolgens op de bodem van het bakblik en zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is met het havermoutmengsel. Eventueel kun je dit met je vochtig gemaakte handen doen. Bak daarna voor 15 minuten af in het midden van de oven, zodat de bodem krokant en goudbruin wordt.
  • Nu gaan we aan de slag met de rabarbercurd. De rabarber heb je als het goed is al fijngesneden. Zelf heb ik dankbaar gebruik gemaakt van mijn foodprocessor: snel fijngesneden en in gelijke stukken. Verwarm nu de rabarber, suiker, kokosolie en Slimpie (of grenadine) in een pannetje. De palmsuiker gaat wat karamelliseren en de rabarber valt uiteen. Dit proces duurt een minuut of 10. Blijf goed roeren! Als de rabarber uiteen gevallen is, schep je een lepel van de rabarber in een kommetje en mengt dit met de maïzena. Zet het vuur uit en roer het maïzena-rabarbermengsel nu door de rabarbermoes. Daarna roer je de eierdooiers er door en zet je de rabarbercurd even aan de kant.

De rabarber cheesecake kan bijna de oven in!

  • Tijd voor de cheese laag! Mix de roomkaas, Griekse yoghurt, palmsuiker, vanille suiker en de eieren goed door elkaar! Wil je het nog zoeter, voeg dan wat palmsuiker toe. Het moet in ieder geval een egale massa worden.
  • Giet nu een laagje cheese laag op de bodem, zorg dat deze helemaal bedekt is. Voeg vervolgens de rabarbercurd toe en dek deze af met het restje van de cheese laag. Haal er eventueel even een saté prikker door heen voor een leuk figuurtje. Bak de cheesecake nu in het midden van de oven voor 45 tot 60 minuten. De cheesecake is gaar als deze stevig is, maar de binnenkant van de taart nog een beetje heen en weer beweegt als je de vorm beweegt. Laat de cheesecake nu goed afkoelen en koel deze als laatste nog een uurtje in de koelkast.

 cheesecake met rabarber

Tijd om ‘m aan te snijden! De Rabarber Cheesecake maak je voorzichtig met een pannenkoekmes los van de zijkant, waarna je de zijkant van de springvorm kunt verwijderen. Snijd in stukken en serveer!

Geniet er van!

Tip:

Volg jij mij al op Facebook of op Instagram?  Zo hoef je niets meer te missen!

Tip 2:

Maak jij een van mijn recepten, laat dit dan zien op Social media! gebruik de #inestherskeuken en ik kan ‘m dan terugvinden. Doen hoor! Dat vind ik superleuk namelijk!

 

 

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.