Mealprep: Rabarberbrood * Rabarber ontmoet aardbei * Een gouden duo!

Mealprep: Rabarberbrood * Rabarber ontmoet aardbei * Een gouden duo!

Team rabarber

Volgens mij houd je van rabarber of haat je het en is er geen middenweg. Zelf zit ik overduidelijk in team rabarber, maar manlief overduidelijk niet. Die begint te gruwelen als ik weer juichend roep dat het weer rabarber seizoen is. Verschil moet er wezen. Voor de leden van team rabarber heb ik hier een fijn en makkelijk receptje voor een fris rabarberbrood. Kwartiertje voorbereiden en de oven doet de rest. Dit recept heb ik in mei 2016 geschreven voor de column “Wat eten we vandaag met Esther” van Hotel Christoffel

Bron van vezels

Door een plak van dit rabarberbrood te eten als bijvoorbeeld tussendoortje, heb je al weer een stukje van je dagelijkse hoeveelheid groente te pakken. Rabarber is namelijk geen fruit, zoals de meeste mensen denken. Het is een groente, die rijk is aan vezels. Dit zorgt er dan weer voor dat jouw darmen optimaal kunnen functioneren. Lekker en ook nog eens gezond, hoe mooi wil je het hebben?

Rabarber ontmoet aardbei

In dit recept vind je ook aardbeien terug. Aardbeien zijn – over het algemeen- heerlijk zoet en een mooie tegenhanger voor de frisse (soms wat zure) rabarber. Met recht een gouden duo.

Wat heb je nodig voor 12 plakken?

  • 60 gram roggemeel
  • 140 gram speltmeel
  • 2 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder (djahé)
  • 1 handje amandelen (ongeveer 35 gr)
  • 400 gr rabarber
  • 250 gr aardbeien
  • 2 el agavesiroop
  • 2 eieren
  • 75 gr kokosolie (gesmolten)
  • 20 gr havermout

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de rabarber en aardbeien in stukken. Houd wat hapklaar gesneden rabarber en aardbeien apart voor later.
  • Doe de rabarber, aardbeien en agavesiroop in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Er hoeft geen water worden toegevoegd. Er zit voldoende vocht in de rabarber en aardbeien. Roer zo nu en dan door en laat dit pruttelen totdat de rabarber uit elkaar valt. Dit proces duurt ongeveer tien minuten. Haal de steelpan vervolgens van de hittebron en laat wat afkoelen.

rabarber

  • Bekleed een cakeblik met een vochtig bakpapiertje.
  • Meng roggemeel, speltmeel, kaneel, gemberpoeder, baking soda en de fijngehakte amandelen in een kom.
  • Voeg aan de inmiddels afgekoelde rabarberpuree eieren en gesmolten kokosolie toe. Roer dit even door en voeg het vervolgens toe aan het droge mengsel. Roer door tot alles goed gemengd is en voeg vervolgens de hapklaar gesneden rabarber en aardbeien door het beslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en strooi de havermout over de bovenkant.
  • Zet het brood in het midden van de oven en bak deze in een uurtje gaar. Het brood is gaar als een satéprikker er relatief schoon uit komt.

Snijd in dikke plakken en geniet er van als ontbijt of als tussendoortje. Rabarberbrood kun je prima invriezen. Zo heb je altijd een verantwoord ontbijt of tussendoortje op voorraad. Ideaal als je haast hebt ‘s morgens!

Geniet ervan!

rabarberbrood

 

Tip:

Volg jij mij al op Facebook of op Instagram?  Zo hoef je niets meer te missen!

Tip 2:

Maak jij een van mijn recepten, laat dit dan zien op Social media! gebruik de #inestherskeuken en ik kan ‘m dan terugvinden. Doen hoor! Dat vind ik superleuk namelijk!

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.