Taart! Met cranberries, appel, peer en vijgen.

Taart! Met cranberries, appel, peer en vijgen.

Er is er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat ben ik.. En wie jarig is trakteert! Op mijn verjaardag geniet ik lekker ongegeneerd van een lekker stukje taart bij de koffie. En misschien zelfs wel twee. Je bent immers maar één keer per jaar jarig. Vanavond komt er waarschijnlijk gezellig visite, die schotel ik waarschijnlijk de Worteltjestaart afgetopt met chocola voor. Meestal maak ik dan ook de de Appel-cranberry plaattaart. Maar dit keer ook een andere variant. Ook met appel en cranberries, maar met nog veel meer.

Fruit

Nu ben ik dol op fruit en dat komt terug in deze taart met appel, peer en veel meer. Een lekker frisse taart dus. Dit recept heb ik 2 jaar geleden ontwikkeld voor de rubriek Wat eten we vandaag met Esther van Hotel Christoffel. Het is eventjes werk, maar dan heb je ook wel wat.

Wat heb je nodig voor 12 stukjes?

Voor de bodem:
  • 1 taartvorm van 28 cm Ø
  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram speltbloem
  • 1 ei
  • 50 gram palmsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
Voor de custard:
  • 250 gram mango (in stukjes, diepvries)
  • 3 eidooiers
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract
Voor de overige vulling:
  • 2 appels (geschild en in partjes)
  • 1 peer (geschild en in partjes)
  • 125 gram cranberries (diepvries)
  • sap van een 1/2 uitgeperste limoen
  • 125 gram gedroogde vijgen (in stukjes)
  • 3 el palmsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 50 gr rozijnen
  • 1 tl kardemom

Hoe maak je het?

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Maak een bal van het deeg, wikkel deze in plastic folie en leg voor ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Meng de mangostukjes, eidooiers, snufje zout en vanille extract tot een glad geheel in de blender. Warm de custard daarna goed door in een steelpannetje voor een minuut of 5 op een laag vuurtje. Let op dat je goed blijft doorroeren! Haal het pannetje van de warmtebron en zet weg. Roer af en toe nog even goed door.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng ondertussen appel, peer, cranberries, limoensap, vijgen, suiker, kaneel, rozijnen en kardemom. Voeg 2 el custard toe.
  • Vet de vorm in met boter
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg het daarna in de vorm. Prik in de bodem meerdere malen met een vork. Dek het deeg af met bakpapier en leg er (gedroogde) peulvruchten op. Bak voor ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Dit noem je blind bakken.
  • Haal de taartvorm uit de oven, verwijder het bakpapier en de peulvruchten.

custard

vulling

  • Verdeel de overgebleven custard over de bodem en vul vervolgens de taartvorm met het fruitmengsel.
  • Bak de taart nu af in een minuut of 40. Houd de taart echter wel goed in de gaten. Kleurt deze te snel? Dek de bovenkant dan even af met wat aluminiumfolie. De taart gaart nu wel door, maar verkleurt niet.
  • Laat de taart afkoelen en serveer!

Serveertips:

Met een bolletje ijs heb je gelijk een lekker dessert!

Weetje:

Blindbakken: door op deze manier het deeg te bakken voorkom je dat het (teveel) rijst. Zou je vergeten om er bakpapier en gedroogde peulvruchten in te leggen, dan zou je na 15 minuten bakken de vorm niet meer kunnen vullen met fruit e.d. De gedroogde peulvruchten kun je na het blindbakken bewaren om de volgende keer nog eens te gebruiken.

Facebook Comments


1 thought on “Taart! Met cranberries, appel, peer en vijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.