Vegan brownies met sticky toffeesaus

Vegan brownies met sticky toffeesaus

Regelmatig zie ik op mijn Insta tijdlijn de meest spectaculaire baksels voorbij komen. Zo zag ik bijvoorbeeld een heerlijke brownie met karamelsaus. Watertandend lees ik dan het recept en krijg ik acuut buikpijn. Zoveel suiker en boter, daar krijg je een sugar high van waar je U tegen zegt. Dat moest anders kunnen.

sticky brownie 3

Minder suiker

Geheel suiker- en vetvrij gaat natuurlijk niet, het moet wel lekker blijven. En af en toe een guilty pleasure moet kunnen. Maar ik heb wel m’n best gedaan om een brownie te maken waar minder vet en suiker in ging dan de originele versie. En ik wilde ook een veganistische versie maken.

Vegan

Vegan eten is in opkomst en daarnaast ook heerlijk gevarieerd. Ik zou persoonlijk niet 100% plantaardig willen eten, maar iedere maaltijd of snack is er één! Zo gezegd, zo gedaan! Het is een vegan brownie met sticky toffeesaus geworden. 

Wat heb je nodig voor zo’n 12 stukken?

Voor de brownie:

  • 150 gr palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 120 ml amandelmelk
  • 1 tl vanille extract
  • 160 (vegan) pure chocolade
  • 80 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el cacaopoeder

Voor de sticky toffee saus:

  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el kaneel
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 1 snuf Himalaya zout

Voor de topping:

  • Een handje geroosterde pecannoten
  • Pure hagelslag of cacaobits of gehakte chocolade

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng in een kom de suiker, olie, melk en vanille extract. Blijf net zolang roeren tot de suiker volledig is opgelost.
  • Smelt de chocolade.
  • Meng het suiker-olie-melkmengsel met de overige ingrediënten voor de brownie. Werk snel, anders hardt de chocolade uit. Dat wil je (nog) niet.
  • Bekleed een brownievorm met een vochtig bakpapiertje.
  • Giet het browniemengsel in de vorm en bak in het midden van de oven voor een minuut of 25.
  • De brownie blijft wat vochtig, maar dat is juist wel lekker. Laat de brownie goed afkoelen (in de vorm) op een rooster en maak ondertussen de sticky toffeesaus.
  • Meng kokosmelk, suiker, kaneel en snuf Himalaya zout in een steelpannetje en breng voorzichtig aan de kook.
  • Laat het lekker inkoken tot je een stroperige saus hebt.
  • Dit proces duurt ongeveer een kwartiertje.
  • Haal de brownie uit de vorm en haal voorzichtig het bakpapier van de brownie af.
  • Bestrijk de brownie met de sticky toffee saus en strooi de geroosterde pecannoten er over heen. Voor een lekkere twist strooi je er nog wat Himalaya zout over heen en top je af met cacaonibs, hagelslag of gehakte chocolade.
  • Uurtje uitharden inde koelkast en serveren bij de koffie of thee.

Sticky toffee brownieMijn testpanel van 4 personen heeft met smaak de brownie opgepeuzeld en ik vrees dat deze binnenkort weer eens in de remake moet.  Maar ach er is iedere dag wel iets te vieren nietwaar? Enjoy!

Facebook Comments


2 thoughts on “Vegan brownies met sticky toffeesaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.