Risotto met witlof, champignons en geitenkaas

Risotto met witlof, champignons en geitenkaas

Daar gingen we dan. 30 Dagen vegetarisch eten. Een idee van manlief, hoewel we eigenlijk al regelmatig vegetarisch eten. Voor het avondeten is het geen probleem, maar ik betrap me er zelf op dat op de boterham er toch vaak een plak ham of een lik filet americain gesmeerd wordt. Tja en wat nu. Ik ben geen fan van jam op brood en steeds maar pindakaas is ook maar zo eh saai. Daar ligt de grootste uitdaging dus.

In deze challenge hebben we veel verschillende gerechten gegeten, die ik de komende tijd met je zal delen. Hopelijk kan ik je zo inspireren om ook vaker vegetarisch te gaan eten.

1500 liter water per dag!

Wist je dat je de natuur er flink mee helpt om een week geen vlees of  vis te eten? Je bespaart er per dag (!) 1500 liter water mee. Dat is de hoeveel water die je normaliter gebruikt als je iedere dag doucht voor een week lang. Dat is toch onvoorstelbaar?

Risotto met witlof, champignons en geitenkaas

In deze blog deel ik de Risotto met witlof, champignons en geitenkaas met je.

Het recept voor 2 personen:
Wat heb je nodig?
  • 150 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn (bv Chardonnay)
  • 500 ml Groentebouillon
  • 2 gesnipperde uien
  • olijfolie
  • 250 gr champignons (in plakjes)
  • 500 gr fijngesneden witlof
  • tijm
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • zout en peper naar smaak
Hoe maak je het?
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een kookpan en fruit de helft van het ui.
  • Voeg vervolgens de risottorijst toe en blijf roeren.
  • Zodra de rijst wat glazig wordt blus je dit af met de wijn. Blijf roeren.
  • Zodra de wijn is ingekookt voeg je steeds een scheutje groentebouillon toe. Blijf roeren en als de rijst het vocht heeft opgenomen, voeg je weer wat bouillon toe.
  • Verhit ondertussen in de koekenpan een eetlepel olijfolie en fruit de resterende ui aan.
  • Wok de witlof mee met lekker wat tijm (dit is naar smaak).
  • Vergeet ondertussen de risotto niet! Risotto betekent veel liefde en roeren!
  • Zodra de witlof is geslonken wok je de champignons mee. Dit proces heeft een klein kwartiertje nodig.
  • De risottorijst is na een minuut of 20 gaar en smeuïg. Kom je nog wat bouillon tekort, vul dan aan met wat water. Proef tussendoor of het gaar is.
  • Zodra de risotto gaar is voeg je de gewokte groente toe en de geitenkaas. Roer goed door!
  • Als de geitenkaas is gesmolten en de risotto lekker smeuïg is, is het klaar.
  • Garneer eventueel met een vers takje tijm.

Haastige spoed

Risotto is geen gerecht dat je even hap snap op tafel zet. Je hebt er je volle aandacht bij nodig, maar dan zet je een heerlijk maaltje op tafel. Laat je niet afschrikken door de foto. Ik had niet echt nagedacht over styling, maar wilde de risotto eigenlijk eten terwijl deze heet was. Ben ook maar een mens 🙂

 

Facebook Comments