Worteltjestaart afgetopt met chocola

Worteltjestaart afgetopt met chocola

Bij een verjaardag hoort taart, worteltjestaart! En wat voor eentje! Vertel je gasten dat dit een chocolade-notentaart is en ze proeven de wortel niet meer terug!

Succes verzekerd! Zelfs mijn bonuszoon van inmiddels 17 trapt er keer op keer in. Hij werkt de worteltjestaart met smaak én in rap tempo naar binnen.

Wortel

Nadat de taart op was, vertelde ik hem dat er wortel in zat. Die blik! Onbetaalbaar! Maar ook na die kennis, eet hij ‘m graag! Gelukkig is de rest van de taart niet bepaald gezond te noemen. En dat mag op je verjaardag!

Het recept voor ongeveer 12 tot 16 stukken:

Dit heb je nodig:

  • 1 sinaasappel
  • 600 gr winterpeen
  • 280 ml zonnebloemolie
  • 400 gr lichte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl nootmuskaat
  • 200 gr rozijnen
  • 70 gr pecannoten
  • 100 gr ongezouten walnoten
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder (djahé)
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 360 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 mg zout
  • 50 gr witte chocolade
  • 150 gr pure chocolade

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Rasp de oranje schil van de sinaasappel.
  • Maak de winterpeen schoon en rasp fijn.
  • Doe de olie, suiker en eieren in een grote beslagkom en klop luchtig met een mixer.
  • Spatel eerst de peen, rozijnen en alle noten erdoor en dan de bakpoeder, specerijen en het sinaasappelrasp.
  • Zeef het bakmeel erboven, voeg het zout toe en spatel alles goed door elkaar.
  • Bekleed de binnenkant van de vorm met bakpapier.
  • Schenk het beslag in de vorm.
  • Bak de worteltaart in ca. 1 uur in het midden van de oven gaar.
  • Laat 1 uur op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Hak de chocolade grof. Doe de pure chocolade in een kom en hang deze in een pan kokend water. Zorg dat de kom het water net niet raakt. Smelt de chocolade al roerend au bain-marie.
  • Bestrijk de bovenkant van de taart met de gesmolten pure chocolade.
  • Doe vervolgens de witte chocolade in een kom en hang deze in een pan kokend water. Zorg dat de kom het water net niet raakt. Smelt de chocolade al roerend au bain-marie.
  • Verdeel er met een theelepel de witte chocolade in strepen over. Maak met een satéprikker of een mespunt een golvende beweging door de chocolade voor een marmereffect.
  • Laat de chocolade een halfuurtje stollen in de koelkast

Wil je nou een andere taart serveren, dan kan ik je deze van harte aanbevelen! Taart!

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.